10 tips om beter te presenteren
Basistips die op iedere presentatie van toepassing zijn
Vanuit onze presentatiecursussen merken wij dat cursisten het fijn vinden om heldere simpele tips te krijgen om beter te presenteren. Om deze reden geven wij in dit artikel 10 basistips die op iedere presentatie van toepassing zijn.
- Voorbereiding
Zorg er altijd voor dat u uw presentatie door en door kent. Oefen voor de spiegel, voor uw huisgenoten of voor de kat.
Door het verhaal al verschillende keren verteld te hebben, raakt u ervaren met uw presentatie en merkt u ook bij welke onderdelen meer oefenen noodzakelijk is.
Een goede voorbereiding is ook bij het houden van een presentatie het halve werk.
- Rust goed uit, minimaliseer afleidingen en plan de presentatie op een prettig tijdstip
Goed uitgerust aan de presentatie beginnen helpt enorm, omdat u scherper bent. Houd uw presentatie voorts op een prettig tijdstip, omdat u dan zowel scherp als minder afgeleid bent.
Houd uw presentatie dus niet om 16:30 wanneer u er al bijna een werkdag op hebt zitten, maar liever om 09:00 wanneer u nog fris en fruitig bent.
- Ademhaling en af en toe de spieren aanspannen
Denk aan uw ademhaling. Adem ‘normaal’ (niet snel en kort ademen, want dan raakt u juist buiten adem).
Door af en toe uw spieren aan te spannen, stroomt er meer bloed naar uw hersenen. Op deze manier staat u steviger op uw benen.
- Houding
Sta rechtop, borst iets vooruit. Op deze manier straalt u zelfvertrouwen uit.
Bekijk uzelf vooraf in de spiegel. Verbeter en oefen totdat u de gewenste houding aanneemt. Veelal is een stabiele en rustige houding de beste houding.
- Omgaan met spanningen
Spanningen houden u scherp.
Zorg er wel voor dat de spanningen er niet voor zorgen dat u dichtklapt.
Oefening baart kunst als het om spanningen bij het presenteren gaat. Presenteer bijvoorbeeld eerst voor minder belangrijke klanten, voordat u de presentatie voor de belangrijkste klant houdt.
- Verplaats u in uw publiek
Wie is het publiek? Wat wenst het publiek te horen? Hoe kunt u uw verhaal zo op het publiek aanpassen dat ze willen horen wat u gaat vertellen? Door te vertellen wat uw publiek wenst te horen, wordt uw presentatie eerder goed ontvangen.
Houd de presentatie simpel. Het is echt niet nodig om allerlei moeilijke woorden in uw presentatie te verwerken. Wat is het doel van de presentatie en hoe bereik ik dit doel is de vraag waarop uw presentatie antwoord dient te geven.
Een goed begin is het halve werk. Start sterk aan uw presentatie, zodat uw publiek ziet dat u kennis van zeken heeft en meer van u wenst te horen.
- Enthousiasme
Met uw enthousiasme valt of staat de presentatie. Zorg er altijd voor dat u enthousiast bent en blijft. Ook bij eventuele kritische vragen uit het publiek.
Laat het publiek merken dat u gepassioneerd bent over het onderwerp en maak veelvuldig contact met het publiek.
- Rustig aan
Mensen die niet regelmatig presentaties geven, presenteren in 9 van de 10 gevallen te snel. Praat rustig, adem rustig en blijf rustig. Het helpt, echt.
- Het is zo voorbij. Denk aan een goede afloop.
Door vooraf voor uzelf de verwachting te schappen dat u dit klusje klaart, overtuigt u eerder uw publiek. Een presentatie duurt meestal maar een minuut of 15. Even doorzetten is hierbij een goede tip. Over 15 minuten is het voorbij en kunt u nagenieten van een goede afloop. Denk hieraan als u het tijdens de presentatie lastig krijgt.
- U presenteert
Uiteindelijk bent u degene die de presentatie geeft. U weet vooraf of u er klaar voor bent of dat er nog geoefend moet worden.
Welke tip gaat u het meest helpen?
Over Milna
Waar zijn we goed in?
Milna is opgericht door professionele instructeurs die vinden dat persoonlijke ontwikkeling voor iedereen toegankelijk moet zijn. Met korte en krachtige cursussen gericht op het verbeteren van essentiële vaardigheden die direct werk opleveren, bieden we persoonlijke ontwikkelingskansen voor ieder individu.