De mate van bekwaamheid
Maslow
Bekwaamheid is weten dat je iets kan. De mate van bekwaamheid varieert van onbewust onbekwaam tot onbewust bekwaam. Het kwadrant is in 1954 door Maslow bedacht en wordt nog veelvuldig toegepast.
Onbewust onbekwaam
Iemand die onbewust onbekwaam is, weet niet dat hij of zij iets niet kan. Bijvoorbeeld omdat hier nog niet over nagedacht is. Kan jij de handstand? Je bent je niet bewust of je de handstand kunt, tot je het een keer geprobeerd hebt.
- Je weet niet of je over de kernkwaliteiten beschikt;
- Je weet niet of je de kennis hebt;
- Je weet niet of je over de vaardigheden beschikt.
Onbewust onbekwaam is het startpunt van het leren. Begin je met leren (van iets dat je niet in één poging eigen maakt), dan kom je in de tweede fase: bewust onbekwaam.
Bewust onbekwaam
Bij bewust onbekwaam heb je al nagedacht over of je iets kan. Je hebt bijvoorbeeld een eerste poging gedaan om de handstand te doen. En warempel, je kan de handstand niet.
- Je weet dat je niet over de kernkwaliteiten beschikt;
- Je weet dat je niet de kennis hebt;
- Je weet dat je niet over de vaardigheden beschikt.
Bij bewust onbekwaam weet je dat je kernkwaliteiten, kennis of vaardigheden eigen moet gaan maken, om je doel te bereiken.
Bewust bekwaam
Bij bewust bekwaam heb je je beziggehouden met het eigen maken van kernkwaliteiten, kennis of vaardigheden. Je hebt wat boeken over de handstand gelezen, talloze pogingen tegen de muur gedaan, je playlist op Youtube bestaat uit de handstand en je optimaliseert de houding van je handen zodat je meer grip hebt als je de handstand doet. Je moet nog goed nadenken als je de handstand uitvoert, maar het lukt je wel. Je bent bewust bekwaam.
- Je weet dat je over de kernkwaliteiten beschikt;
- Je weet dat je de kennis hebt;
- Je weet dat je over de vaardigheden beschikt.
Bij bewust bekwaam moet je nog nadenken of je iets kan. Het gaat nog niet vanzelf, maar je kan het wel. De volgende stap is dat je er niet meer over nadenkt, het doet en het dan ook gewoon kan. Je bent dan onbewust bekwaam.
Onbewust bekwaam
Bij onbewust bekwaam heb je de handstand al een tijd niet meer geprobeerd. Plots vraagt iemand je om de handstand te doen. Je doet het direct, zonder na te denken. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld schrijven of autorijden.
- Je blijkt nog over de kernkwaliteiten te beschikken;
- Je blijkt nog over de kennis te beschikken;
- Je blijkt nog over de vaardigheden te beschikken.
Als je onbewust onbekwaam bent denk je niet meer na over de kernkwaliteiten, kennis en vaardigheden, maar beschik je hier nog wel over.
Zowel leerling als leraar hebben veel aan inzicht in welke fase iemand verkeert. Het leren verschilt namelijk per fase.
Over Milna
Waar zijn we goed in?
Milna is opgericht door professionele instructeurs die vinden dat persoonlijke ontwikkeling voor iedereen toegankelijk moet zijn. Met korte en krachtige cursussen gericht op het verbeteren van essentiële vaardigheden die direct werk opleveren, bieden we persoonlijke ontwikkelingskansen voor ieder individu.